Lek in uw dak

De zomer is misschien op komst, maar pas op voor de regen die het met zich meebrengt. Gemiddeld valt er in mei tot 50 mm neerslag en lekkende daken kunnen hierdoor een probleem worden. Heb je ooit water op je zolder gezien, of denk je dat je misschien een lek hebt? Het vinden van de locatie is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt, maar het hoeft niet altijd een stressvolle ervaring te zijn. Als u onze eenvoudige tips volgt zijn we er zeker van dat u het lek in een mum van tijd zult vinden. Vergeet niet dat het zelf proberen een dakbedekking te maken gevaarlijk kan zijn, dus zorg ervoor dat u contact opneemt met uw lokale dakdekker voor deskundig advies.

Lees hier: 4 Tips voor het repareren van het lek in uw dak

Fakkeltest

De veiligste manier om te zoeken naar een lek is overdag op zolder met een fakkel. Je moet denken als water, daarom is het vaak lastig om de bron van een lek te vinden. Wij raden u aan om boven het gebied te gaan kijken waar het druipen is begonnen, werk u een weg naar boven op het dak, altijd op zoek naar natte plekken.

lek in uw dak

Als het al een tijdje niet meer heeft geregend, kunt u geen water meer zien, daarom moet u op zoek naar watermerken en vlekken op het hout, die door water zijn ontstaan.

Als je denkt dat je de locatie van het lek gevonden hebt, doe dan het licht uit en probeer een gat te vinden waar het daglicht doorheen schijnt. Dit is de locatie van uw lek. Duw een spijker door het gat en ga voorzichtig op je dak als het veilig is om dit te doen. Als je de spijker eenmaal hebt gevonden, markeer dan het oppervlak van het dak met krijt. We raden dit alleen aan als het één verdieping is – als het hoger is, bel dan een expert.

Als je de fakkeltest hebt voltooid, maar nog steeds niet zeker weet waar het lek vandaan komt, moet je een watertest uitvoeren. Om dit te voltooien, moet de ene persoon met een tuinslang het dak op en de andere persoon met een emmer en een lampje in het hok. Wij raden u aan om dit alleen uit te voeren als u een gebouw van één verdieping heeft; als dit hoger is, kunt u uw plaatselijke aannemer voor de dakbedekking inschakelen.

Begin vanaf de onderkant van het dak, overstroom het dak met de slang die je naar boven werkt. Zodra het water in de zolder verschijnt, duwt u een spijker uit het gat. De persoon op het dak zal in staat zijn om de spijker te zien en kan het oppervlak van het dak markeren met krijt.

Controleer de isolatie

Bij het zoeken naar een lek kan de isolatie aan de onderzijde van het dak zitten. Dit zou het proces van het vinden van het lek vergemakkelijken, aangezien de isolatie die door water beschadigd is, beter opvalt en sneller markeert dan hout. Zodra u de beschadigde isolatie hebt gevonden, moet het lek niet te ver weg zijn. Vanwege de aard van het water raden wij u aan om alle isolatie te verplaatsen naar het gebied waar u de door water beschadigde isolatie heeft gezien. U kunt het pad van het water volgen vanaf het beschadigde gebied tot aan de ingang van het water in het dak.

Vergeet niet dat het bij het werken met isolatie belangrijk is om beschermende kleding te dragen en uiterst voorzichtig te zijn. Voltooi deze activiteit alleen als u precies weet wat u doet, en als u twijfelt, bel ons dan even op